ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Εr:Yag LASER ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Το Er:Yag Laser αποτελεί υπερσύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα στην φαρέτρα της Οδοντιατρικής επιστήμης,που εκπέμπει στα 2940nm,κι έχει άπειρες ενδείξεις.

Πρώτα απ΄όλα χρησιμοποιείται στην αφαίρεση της οδοντικής τερηδόνας αναίμακτα και χωρίς αναισθησία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων!Ετσι,επιτυγχάνονται εμφράξεις ευκολότερα,γρηγορότερα και ανώδυνα φέρνοντας επανάσταση σε αυτά που ως τώρα γνωρίζαμε για τα σφραγίσματα!Η έλλειψη πόνου,σε αντίθεση με τον τροχό, έγκειται κυρίως στην αποφυγή θερμικού ερεθισμού του πολφού.

Παράλληλα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στην αδροποίηση της αδαμαντίνης φέρνοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα των εμφράξεων και των sealants(προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών).Βοηθά επίσης άψογα στην αφαίρεση παλαιών εμφράξεων , όπως σύνθετων ρητινών.

Το ίδιο σπουδαία θεωρείται όμως και η χρήση του στην Περιοδοντολογία και στην θεραπευτική τόσο της ουλίτιδας όσο και της περιοδοντίτιδας.Χρησιμοποιούμενο στην αφαίρεση της υπερουλικής και υποουλικής τρυγίας εμφανίζει απόλυτη επιτυχία και στην αποστείρωση και εξουδετέρωση των περιοπαθογόνων μικροβίων,αλλά και στην αφαίρεση κοκκιωματώδους ιστού.Συμβάλλει επομένως αποφασιστικά στην θεραπεία της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας με θυλάκους με συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.

Συν τοις άλλοις,βοηθά στην απευαισθητοποίηση υπερευαίσθητων δοντιών.Σημαντικό εδώ είναι οι ασθενείς να μην βουρτσίσουν για μία μέρα και τις επόμενες τρεις να βουρτσίσουν χωρίς οδοντόκρεμα,ώστε το ασβέστιο στο σάλιο να βοηθήσει την ευαίσθητη περιοχή.

Καταπληκτική θεωρείται και η συμβολή του Er:Yag laser και στην Ενδοδοντία,δηλαδή στις απονευρώσεις.Πραγματοποιεί διάνοιξη του δοντιού,πολφεξαγωγή,καθαρισμό του ριζικού σωλήνα από δοντικά ξέσματα και αποστείρωση.Μπορεί να επιτελέσει χειρουργική επέμβαση ακρορριζεκτομής ή αν πρόκειται να αποφύγουμε την απονεύρωση άμεση κάλυψη πολφού.

Οσον αφορά στις εφαρμογές του στην Στοματολογία αυτές είναι αξιοθαύμαστες,όπως η αφαίρεση λευκοπλακίας,λειχηνών,κερατιάσεων, υπερκερατώσεων και ινωμάτων .
Απόλυτη ένδειξη και εφαρμογή του Er:Yαg laser είναι όμως και στην ενδοστοματική χειρουργική μαλακών ιστών.(π.χ χαλινεκτομή για Ορθοδοντική θεραπεία).Αυτή επιτυγχάνεται με διαστρωματική αφαίρεση του ιστού,χάραξη,εκτομή και πήξη.

Με τα ίδια εκπληκτικά αποτελέσματα χρησιμοποιείται και στην χειρουργική του οστού,την οστεοτομία και απόξεση του οστού,αλλά και στην οστική επιμήκυνση μήλης.Η παραπάνω μικροεπέμβαση αποτελεί ολοένα και συχνότερα απαιτούμενη εργασία για την βελτίωση της πρόγνωσης της αποκατάστασης έντονα κατεστραμμένων δοντιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η χρήση του στην θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας,σημαντικής νόσου αν αναλογιστούμε τον αυξανόμενο με γεωμετρική πρόοδο αριθμό εμφυτευμάτων στις μέρες μας.Αυτή επιτυγχάνεται με την αφαίρεση κοκκιωματώδους ιστού,βακτηριδίων από την επιφάνεια του εμφυτεύματος και μολυσμένου οστού.

Τελειώνοντας,στην εποχή μας που η αισθητική των δοντιών έχει βαρύνουσα σημασία,θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην συμβολή του Er:Yag laser στην αδροποίηση και παρασκευή των δοντιών για ολοκεραμικές όψεις αλλά και στην Λεύκανση.

Aνακεφαλαιώνοντας,το Er:Yag laser συνιστά ένα σπουδαίο όπλο της Συγχρονης Οδοντιατρικής Επιστήμης!Οπως κάθε όπλο όμως έτσι κι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά,συνετά,μετά από σωστή αξιολόγηση του περιστατικού και βέβαια από κατάλληλα επιμορφωμένους και εκπαιδευμένους οδοντιάτρους.Οταν βλέπουμε να πληρούνται όλα τα τελευταία,πραγματικά θα αντικρύζουμε μια νέα,πολύ αισιόδοξη διάσταση της Σύγχρονης Οδοντιατρικής Επιστήμης και Τεχνολογίας!