Σύγχρονη Οδοντιατρική
Είναι γεγονός ότι η οδοντιατρική του 2018 έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου τόσο στην Επιστήμη, όσο και στην τεχνολογία. Ο φόβος προς τον οδοντίατρο που εμφανίζεται από μικρούς αλλά και από ενήλικες ασθενείς μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί και να μειωθεί χάρη σε νέες επιστημονικές γνώσεις, εφευρέσεις, αλλά και στην σωστή ψυχολογική προσέγγιση κάθε ασθενούς. Ιδιαίτερα στα παιδιά η οδοντιατρική μπορεί να γίνει διασκέδαση και παιχνίδι, ενώ αυτά μπορεί να ωριμάζουν αντιμετωπίζοντας τους φόβους προς τον οδοντίατρο, αν υπάρχουν, αποκτώντας ένα υγιές στόμα.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Χάρη στις τεχνικές της φθορίωσης μάλιστα και των sealants (προληπτικών εμφράξεων οπών και σχισμών) μπορεί να αναδειχθούν σε ενήλικες χωρίς καμία έμφραξη (σφράγισμα) στα δόντια. Αλλά και σε ενήλικα άτομα με αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα στο στόμα, η σύγχρονη οδοντιατρική έχει να προτείνει διάφορες εναλλακτικές πιο ανώδυνες και ευκολότερες σε σχέση με το παρελθόν ανάλογα με το τι ταιριάζει σε κάθε ασθενή.
Sealants
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ
Η Ορθοδοντική με την εφαρμογή των γλωσσικών brackets είναι μια από αυτές.
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Σπουδαία θεωρείται και η Προσθετική, που αντικαθιστά ελλείποντα δόντια. Στην προσθετική του 2018 κυρίαρχο ρόλο κατέχουν τα εμφυτεύματα, τα οποία αντικαθιστούν είτε πρόσθια, είτε οπίσθια δόντια, χωρίς να απαιτείται τρόχισμα παρακείμενων δοντιών, ικανοποιώντας ακόμη και τις υψηλότερες αισθητικές απαιτήσεις.
ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Εκπληκτικά αποτελέσματα όμως έχουμε και με τα ολοκεραμικά συστήματα (ζιρκόνιο,E-max)που προσδίδουν άριστη αισθητική και μιμούνται τέλεια το φυσικό δόντι.
ΛΕΥΚΑΝΣΗ
Θα ήταν παράλειψη βέβαια να μιλάμε για σύγχρονη οδοντιατρική χωρίς να αναφερθούμε στην τεχνική της Λεύκανσης, με την οποία τα δόντια ενός ασθενούς μπορούν να αποκτήσουν φυσική λευκότητα, σύμφωνα με τα σύγχρονα αισθητικά πρότυπα και χωρίς βλαπτικές επιδράσεις, με την χορήγηση υπεροξειδίου του κεραμιδιού και ναρθήκων λεύκανσης στο σπίτι.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΔΥΝΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Η οδοντιατρική όμως του σήμερα δεν είναι μόνο η αισθητική. Είναι και η θεραπευτική, με ευρείες εφαρμογές, για την αντιμετώπιση της οδοντικής τερηδόνας (οδοντική χειρουργική), του πολφικού πόνου και αποστημάτων (ενδοδοντία), της περιοδοντίτιδας (περιοδοντολογία). Σε όλες αυτές τις εκφάνσεις υπάρχουν λύσεις ανώδυνες, αναίμακτες και τελειοποιημένες ως προς την θεραπεία κάθε προβλήματος.
ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΒΡΥΓΜΟΥ
Στο 2018 μάλιστα με τους φρενήρεις καθημερινούς ρυθμούς του, ένα άλλο είδος πόνου που συνεχώς αυξάνεται σε αριθμό περιστατικών είναι και ο στοματοπροσωπικός. Ο τελευταίος εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, αδυναμία διάνοιξης του στόματος, πόνο στην μάσηση, ήχους από τις ΚΓΔ (κροταφογναθικές διαρθρώσεις), κ.α.. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η σύγχρονη οδοντιατρική έχει την λύση με την κατασκευή ενδοστοματικών ναρθηκών, εφαρμογή tens και κινησιοθεραπεία.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Τελειώνοντας, εκπληκτικά βοηθήματα για την σύγχρονη οδοντιατρική αποτελούν η ενδοστοματική κάμερα για την καλύτερη επικοινωνία ιατρού-ασθενούς και κατανόηση των οδοντιατρικών προβλημάτων από τον ασθενή και η ψηφιακή ακτινογραφία για την ακριβή διάγνωση, με μειωμένη ακτινοβολία και δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ περισσότερων από ενός οδοντιάτρων. Να μην παραλείψουμε όμως και τους υπερήχους, για τους περιοδοντικούς καθαρισμούς και τα lasers (μαλακών και σκληρών ιστών) που αποτελούν την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του μέλλοντος για την οδοντιατρική.
LASERS
Το λέιζερ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο περιορίζει τη χρήση του τροχού (κυρίως του airotor) που προκαλεί σε αρκετούς ασθενείς και κυρίως τα παιδιά φόβο και ανησυχία με αποτέλεσμα προβλήματα κατά την αντιμετώπιση των περιστατικών. επιπλέον με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η πλέον ατραυματική και αναίμακτη χειρουργική. περιορίζεται κατά πολύ ο μετεγχειρητικός πόνος και επιταχύνεται η επούλωση. Ιδανική η χρήση λέιζερ σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πήξη του αίματος καθώς και σε ασθενείς από επαρχία οι οποίοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες οδοντιατρικές πράξεις. Δεδομένης της άμεσης αιμόστασης και της ταχείας επούλωσης περιορίζεται και ο αριθμός των οδοντιατρικών συνεδριών.
Ανακεφαλαιώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η οδοντιατρική του 2018 είναι μια πολλά υποσχόμενη για το μέλλον επιστήμη. Παιδιά από 3ετων,αλλα και ενήλικες οφείλουν να ελέγχονται οδοντιατρικά 2 φορές τον χρόνο, με στόχο την πρόληψη και όχι μόνο την θεραπεία. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όπως λέει και ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης. Η οδοντιατρική του σήμερα όμως, μέσα και από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, σώζει ζωές! Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει να προσφέρει αμέτρητα οφέλη θεραπευτικά, λειτουργικά, αλλά και αισθητικά προς τους οδοντιατρικούς ασθενείς. Δεν μένει παρά να τα ανακαλύψετε…
Νίκη Δ. Ασμανή
Χειρουργός Οδοντίατρος
MSc Bιολογίας Στόματος
Laser Safety Officer
MSc in Laser Dentistry
Συγγραφικό Έργο:
- Thesis:Fear-based reactions of children and adults when treating caries with the Erbium Yttrium Aluminium Garnet Er:YAG Laser 2940nm, compared with rotary instruments.A pilot study.
- 5 Clinical Laser Cases.